Zamena displeja

Slomljei ekrani-5

Koliko puta Vam se u život desilo da Vam mobilni telefon isklizne iz ruke, ili da Vas u gužvi u prevozu neko gurne dok razgovarate, pa da Vam telefon ispadne, ili da ga neko neuspešno uzme kada mu pružite, itd… – koliko puta Vam se desilo da se Vaš mobilni telefon slučajno nađe na patosu? Verovatno mnogo puta. Mobilni telefon je uređaj koji koristimo svi, koji koristimo stalno i to svakog dana; to je tehnički uređaj koji se najviše koristi i koji je najrasprostranjeniji. Teško je zamisliti osobu koja nema mobilni telefon, a još teže upoznati je. Zbog svega ovoga i zbog učestalosti korišćenja mobilnog telefona nije uopšte neobično što se dešavaju situacije kada nam on ispadne iz ruke, ili kada ga neko obori sa stola, odnosno situacije u kojima on završi padajući na pod. U tim situacijama mobilni telefon najčešće završi bez ikakvih oštećenja, ali neće svaki pad biti srećan pad.  Koliko god se velike svetske kompanije, najpoznatiji proizvođači mobilnih telefona trudili da naprave telefone koji bi pored svih modernih funkcija i karakteristika trebalo da budu i veoma otporni na udarce (danas ima takvih mobilnih telefona koji su takođe i vodotporni), čuda ipak nisu moguća;  Ukoliko Vam se više puta desilo da Vam mobilni telefon ispadne, nemojte se čuditi ako sledeći put završi sa nekim oštećenjem; imajte u vidu da ni tu nije smak sveta – sve se da popraviti.

Oštećenja koja najčešće nastaju prilikom pada mobilnog telefona i udarca o tlo jesu oštećenja koja se tiču ekrana, odnosno displeja. S obzirom da većina najnovijih rasprostranjenih mobilnih telefona poseduje tzv. touchscreen ekran, odnsono ekran koji je osetljiv na dodir, situacije je malo komplikovanija nego kod onih starijih telefona. Činjenica je da su oni stariji telefoni bili daleko otporniji na sve i svašta, da su popularne „cigle“ kako su mladi počeli u žargonu da ih nazivaju, u neku ruku bile skoro neuništive. Novi pametni telefoni, sa touchscreen ekranima su daleko osetljiviji, ali i prilikom pada kod njih može doći do tri različita tipa oštećenja ekrana:

  1.       Oštećenje samo touch-a (sa ili bez naprsnuća ovog stakla; dok je displej, odnosno grafički prikaz ne ekranu u popunosti u redu).
  2.       Oštećenje samo displeja odnosno grafičkog prikaza na ekranu (dok je touch u potpunosti u redu).
  3.       Oštećenje i displeja i touch-a.

Dakle iz ovoga nam je jasno da se ekran na novijem mobilnom telefonu sastoji iz dve komponente iz stakla koje je zapravo touchscreen ekran i displeja koji nam pruža grafički prikaz. Prilikom kvara vrlo je važno da utvrdite koji je kvar tačno u pitanju, jer se veoma često dešava da mnogi serivsi mobilnih telefona žele da Vam skupo naplate uslugu te Vam zamene i jednu i drugu komponentu iako je samo jedna u kvaru.

Najčešći kvarovi su u stvari upravo pokvaren i polomljen touch. Zbog svoje osetljivosti na dodir sam touch je veoma osetljiv i na udarce, ali do njegovog oštećenja može doći i u kontaktu sa vodom ( osim ako telefon nije vodootporan). Ukolio Vam je jasno da je u pitanju samo kvar touch-a prilikom dolaska u servis trebate to obavezno naglasiti, ali svaki korektan mobilni serviser će Vam nakon dijagnostike to i reći i obavestiti Vas koja je cena za zamenu touch-a. Cene variraju od modela do modela, i s obzirom na tu raznovrsnost čest je slučaj da u mobilnom servisu u trenutku kada dođete sa ovim kvarom ne poseduju rezervni touch ili rezervni displej baš za Vaš model, te da se on mora poručiti. U tom slučaju, popravka, odnosno zamena touch-a ili displeja, ili obe komponente, trajaće nešto duže, jer prvo mora da stigne neophodni deo. Ukoliko imate sreće te se određena komponenta za Vaš model telefona nalazi već u servisu, ova usluga popravke ne bi trebala da traje dugo, osim ako u servisu nisu zatrpani poslom.

nekad_sad

Mi vršimo zamene i displeja i touch-a, na svim modelima svih vodećih marki mobilnih telefona; za neke od njih komponente imamo već u servisu, ali važno je znati da one koje nemamo možemo poručiti i stići će nam u veoma kratkom roku. Takođe, pre nego što odnesete mobilni na popravku u neki od mnogobrojnih mobilnih servisa prvo se raspitajte za cenu popravke precizno navodeći koje je oštećenje ekrana tačno u pitanju, i onda kada utvrdite da su naše cene među najpovoljnijima  – vidimo se!