Apple je predstavio iPhone SE

iphone seGodinama su mobilne kompanije predstavljale telefone sa sve većim ekranima. Prvi model iPhonea imao je 3,5” ekran, s vremenom je ekran Appleovog telefona povećan na 4”, a danas iPhone 6S+ ima ekran veličine 5,5”. Na jučerašnjoj konferenciji Apple je napravio zaokret u strategiji te su predstavili manji iPhone. Model SE dolazi s poznatim dizajnom kakav je imao model 5, nižom i pristupačnijom cenom i sa odličnim hardverom, te, iako, sigurno neće privući veliki broj korisnika kao i modeli sa velikim ekranima, u Appleu se nadaju velikoj potražnji, pogotovo na tržištima zemalja u razvoju. S’ obzirom da su samo prošle godine prodali 30 miliona telefona s’ 4” ekranima, jasno je da u 2016. mogu računati na puno veću potražnju za novim, manjim modelom, a kako se u prvom kvartalu ove godine po prvi put očekuje smanjenje prodaje iPhonea u odnosu na isti period prošle godine, Appleu je trebao neki novi proizvod koji će malo poboljšati stanje na tržištu.

Osim u zemljama poput Indije i Kine u kojima Apple očekuje veliku potražnju, iPhone SE namenjen je i korisnicima kojima su današnji telefoni s’ ekranima od 5 i više inča preveliki, i koji nemaju preveliki izbor kada su u pitanju modeli s manjim ekranima jer je većinom reč o hardverski slabijim modelima.

Iako izgleda kao telefon iz 2012. ili 2013. hardverski reč je o jednom od jačih telefona koji se danas mogu naći na tržištu. Appleov A9 procesor i M9 koprocesor, odlična kamera s kojom se mogu snimati 4K videozapisi, senzor otiska prsta, podrška za NFC, mogućnost plaćanja Apple Pay tehnologijom itd.

Deo analitičara i tehnoloških novinara slaže se kako je najvažnija stvar vezana uz ovaj model iPhonea njegova cena.

Novi iPhone na tržištu će se pojaviti krajem meseca tako da prve informacije o prodaji ovog telefona možemo očekivati tokom leta.